Ankertje van verdienste voor Ans van den Bosch

Gepubliceerd door admin op

Omdat Ans een ankertje verdiende is onderstaande verhaal als onderbouwing uit een interview met haar ontstaan.

Ans  geboren in Nijmegen wilde als kind graag later juffrouw worden. Daarom ging zij na de middelbare school naar de PABO, dus haar wens is uitgekomen. Ans heeft ongeveer 10 jaar voor de klas gestaan. Zij leerde Piet kennen en ze trouwden, zo kwam Ans in Nuland terecht. Ans werd zwanger en in die tijd was het normaal dat je dan stopte met werken en thuis voor de kinderen zorgde, zij heeft een zoon Jasper en een dochter Sacha.

Een ankertje verdien je vooral met vrijwilligerswerk en dat zat er bij Ans al  heel vroeg in. In Nijmegen deed ze dat bij JOP (Jongeren Op Pad), bedoeld voor middelbare scholieren om wegwijs te maken in de wereld van werken en volwassenen.

Het vrijwilligerswerk werd voortgezet in het bestuur van de peuterspeelzaal in Nuland,  ze draaide daar een groep, beiden met heel veel plezier.  De peuterspeelzaal heeft ongeveer 20 jaar van haar diensten gebruik mogen maken,  een ware prestatie.

In 1978 werd ze gevraagd om een keer bij Stichting Jeugdbelangen te komen kijken en het bleef niet bij kijken want het bestuur lijfde haar in en ze hebben haar ook maar meteen gevraagd voor het secretariaat.  Ans heeft dit 24 jaar gedaan,  een nog langer dienstverband dan bij de peuters.

Hoogtepunt bij SJB was het organiseren van de Roefeldag van Jantje Beton, in 1993 in Nuland opgezet om kinderen met bedrijven kennis te laten maken. Ans hoorde daarvan en heeft dit met veel succes in Nuland geïntroduceerd. Roefeldag en Ans kunnen in een adem genoemd worden. Ook het zomerkamp was en is nog steeds een groot succes, elk jaar ( met een paar uitzonderingen ) wordt dit kamp gehouden op het terrein van St. Jozefoord. Wie heeft er niet van genoten ?

Nog meer vrijwillige bijdrages aan de Medezeggenschapsraad van de basisschool in Nuland wat ze ook maar liefst 5 jaar heeft gedaan. Haar rol veranderde in die van voorzitter en ook die rol paste haar goed.

We sommen nog een aantal andere activiteiten op waar ze fanatiek en met veel plezier op terug kijkt. Praatpaal: voor schoolverlaters. Parochievergadering. Nieuwslezer bij Radio Vladeracken.

In 2002 is ze gestopt met haar activiteiten bij  Stichting Jeugdbelangen en peuterspeelzaal en een jaar later ook bij radio Vladeracken,  het was tijd om wat rust te nemen en geen vrijwilligerswerk te doen.

In 2011 kwam het bestuur van de KBO met het verzoek of Ans bestuurslid wilde worden, ze wilde vooral geen secretaris worden na ruim 24 jaar bij de Stichting Jeugdbelangen, dus werd het voorzitter. Bij de KBO voelde het alsof ze in een gespreid bedje kwam, zo goed was alles georganiseerd.  

Een hoogtepunt was het 50 jarig bestaan van KBO Nuland.

Samengevat heeft Ans het vele vrijwilligerswerk altijd de moeite waard gevonden en heeft het haar ook veel plezier gebracht.

Hobby’s heeft Ans ook, eigenlijk te veel om allemaal te noemen, toch hier een greep: yoga, bridgen, mandala tekenen, schilderen,  toneel bij de ‘Tieners van toen’, wandelen enz.

Haar voornaamste wens voor de toekomst is: gezond blijven en nog lang kunnen genieten van man en kinderen en natuurlijk van alle mooie dingen in het leven.

Iedereen begrijpt dat Ans het Ankertje van verdienste dubbel en dwars verdiend heeft voor al het werk en haar inzet voor de Nulandse gemeenschap. Wij hopen dat zij nog lang een bijdrage kan en wil leveren aan de leefbaarheid.

Van de dorpsraad:  Proficiat Ans.

Categorieën: Nieuws