Ankertje voor Rini Zwanenberg

Gepubliceerd door admin op

Rini Zwanenberg

Rini geboren Nulander in 1946 en met een kleine onderbreking, vanwege studie, altijd in Nuland gewoond.

Op maandag 17 juli werd hij tijdens een feestavond van het gemengd koor door de Dorpsraad verrast met een ‘Ankertje van Verdienste’.

Rini wilde van jongs af al priester worden, na de lagere school ging hij intern naar het gymnasium in Mook na zijn diploma een jaar noviciaat naar Echt, daarna voor de verdere studie weer naar Mook. Het was een leerzame periode voor hem, heel veel geleerd van de studie filosofie bij de Franciscanen maar het priesterschap was toch niet zijn roeping daarom ging hij terug naar huis.

Werkte eerst bij de Gruyter, bezorgdienst, daarna organisatie traject Den Bosch – Wouw tot Frits van Eerd aanklopte, hij zocht een kassier Rini heeft dit 1½ jaar gedaan. Intussen veel cursussen gevolgd op allerlei gebied, vooral op financieel. Op 1 mei 1970 ging hij bij Accountantskantoor Prinssen in Oss werken, zowel op de buitendienst als op kantoor. Aangezien dhr. Prinssen geen opvolgers had heeft hij in 1984 samen met een collega het accountantskantoor overgenomen. Zij gingen verder onder de naam PRZ.  Twee van zijn drie zonen hebben het overgenomen in 2005 en Rini heeft er nog gewerkt tot zijn pensionering.

Vrijwilligerswerk

Leider van A-jeugd voetbal in Mook, hij deed dit tijdens zijn studie in Mook. Daarna was hij vrijwilliger bij de gidsen in Echt.

Terug in Nuland werd hij in 1968 lid van het gemengd koor, hier zingt hij nog steeds met veel plezier. Rini leerde zijn vrouw Riet kennen en in 1973 zijn ze getrouwd samen kregen ze 3 zoons. In 1976 bestuurslid (penningmeester van het Nulands Gemengd koor. In de periode 1976 tot 1989 is hij penningmeester van de jeugd van Nulandia. En van 1992 tot 2005 lid van het hoofdbestuur. In 2005 Sponsorcommissie Nulandia. In 2018 wordt Rini benoemd tot erelid van Nulandia.

In 1977 wordt hij ook penningmeester van het kerkbestuur. Voor de actie gezinsbijdrage heeft hij de automatische incasso op poten gezet, voor die tijd ging men jaarlijks bij alle mensen langs de deur. Dit loopt nu nog steeds. Zijn functie bij het Kerkbestuur hield in 1986 op omdat de termijnen verstreken waren. Men mag maar 2 termijnen zitting hebben in het kerkbestuur.

Nu is hij nog penningmeester van de Kunstkring en de Ontmoetingsruimte in het Martinushuis.

Heel bijzonder was dat Rini samen met zijn vrouw Riet op dezelfde dag een koninklijke onderscheiding kreeg. Dit is uniek. Zijn vrouw Riet heeft op de achtergrond ook altijd meegeholpen.

Vrijwilligerswerk heeft hij van thuis uit meegekregen, zijn moeder is ook penningmeester geweest bij de KBO, Rini maakte destijds altijd de jaarverslagen, iets wat hij voor veel verenigingen en stichtingen gedaan heeft en nog doet.

Vanuit zijn werk bij Prinssen verzorgde hij de administratie voor een echtpaar uit Veghel, toen de man overleed is Rini nog ruim 10 jaar mantelzorger geweest voor de vrouw, ze hadden geen kinderen en hij reed 2 keer per week naar Veghel en als het nodig was vaker tot aan haar dood.

Hobby’s:

Munten verzamelen, 3 koren, 1 keer per week badminton en vele kilometers fietsen met zijn vrouw Riet.

Al met al een hele waslijst van vrijwilligerswerk, daarom heeft hij het ‘Ankertje van Verdienste’ dan ook dik verdient. Nogmaals proficiat Rini.

Categorieën: Nieuws