Harrie van Veghel

Gepubliceerd door admin op

Op vrijdag 23 december werd Harrie door de Dorpsraad verrast met het ‘Ankertje van Verdienste’ voor het vele vrijwilligerswerk dat hij vele jaren heeft gedaan.

Harrie, 75 jaar oud, is geboren en getogen in Nuland en heeft ca 20 jaar in de Molenstraat gewoond, daar zijn ook zijn kinderen geboren.

Zijn vader is meteen na de oorlog een bakkerij begonnen aan de Hoogstraat. Als jongen wilde Harrie altijd al bakker worden, hij heeft zijn opleiding gevolgd in Nijmegen en de zaak later overgenomen. Het huis en de bakkerij werden toen helemaal ‘opgepimpt’ naar de toen geldende normen. Hij is trots op wat hij met werken bereikt heeft.

Anekdote uit die tijd. Een vader van 3 zoons vroeg of een van zijn zoons een keer een toer mee mocht rijden. Dat was oké.

Op een adres in Vinkel had men altijd 3 broden van 16 ons nodig, die werden in een mand gedaan en de jongeman bracht de broden weg, achterom zoals toen gebruikelijk was. De jongen kwam even later terug met de mand broden, hij had gezegd ik heb drie broden en de klanten hadden gezegd dat ze 3 mikken wilden. Inmiddels weet het manneke dat mikken broden waren.

Harrie hoort nu nog steeds dat mensen zijn ‘mik’ missen, want dat was toch de lekkerste.

Dieptepunt in zijn leven was het overlijden van zijn echtgenote Lenie.  In 2006 kwam Marijke in zijn leven en ze zijn in 2018 getrouwd. Zonder deze vrouwen had hij al het vrijwilligerswerk niet kunnen doen.

Vrijwilligerswerk

Vanaf 1971 tot 2004, 33 jaar lang, is hij bij de vrijwillige brandweer geweest. Het mooiste vrijwilligerswerk dat hij gedaan heeft en waarvoor hij een koninklijke onderscheiding heeft gekregen wat toen echt bijzonder was. De onderscheiding was ook een hoogtepunt van waardering.

Chauffeur en pompbediende waren zijn taken, begonnen in een brandweerauto met alleen hoge druk, later werd het er een met hoge en lage druk combinatie. Chauffeuren was altijd zijn lust en zijn leven. Bij de brandweer maak je ook heel vervelende dingen mee, zoals dodelijke ongelukken. Harrie heeft altijd meer moeite gehad om zwaargewonde mensen uit een auto te moeten halen dan overleden mensen, vooral omdat je niet goed weet of je de gewonde niet nog extra pijn of verwondingen bezorgt. Doordat men getraind werd hier mee  om te gaan heeft hij er gelukkig geen trauma aan overgehouden. Dat neemt niet weg dat je alles altijd meteen van je af kon zetten.

Nadat Harrie in maart 2004 gestopt was bij de brandweer, kwam Jan Mulder coördinator van de buurtbus in augustus vragen of hij geen buurtbus wilde rijden, eerst als reserve en later als vaste chauffeur. In 2007 ook coördinator geworden, Jan stopte in verband met ziekte. Zijn taak bestond uit roosters maken voor de chauffeurs, beheer en onderhoud van de bus en contact met Arriva. De tweede grote vrijwilligers klus was een feit.

Het bestuur van de vereniging bestaat uit 5 leden, voorzitter, secretaris, penningmeester, coördinator en een lid. In totaal zijn er ongeveer 20 leden. Gerust kan gesteld worden dat Harrie op alle vlakken zijn bijdrage meer dan gemiddeld geleverd heeft.

Harrie zorgde elke morgen, maandag t/m vrijdag, dat de ruiten van de buurtbus schoon waren en de motor liep voordat de chauffeur om 07.00 uur ’s ochtends kwam. Anekdote:  Op een dag vroeg de chauffeur; Harrie wat ga jij nou doen, zeker achter de gebreide boks?  Om kwart over acht gaat de telefoon, “hier mi men, ik heb een aanrijding gehad”. Na wat gevloek heen en weer, bleef het even stil, en de duif is dood. Antwoord van Harrie: Ik wou dat je kapot viel man. Harrie genoot van de grappen die hij mee heeft gemaakt.

Als een chauffeur een aanrijding had, wat enkele keren gebeurd is, moest er naar de plaats gegaan worden en zorgen voor de passagiers, chauffeur en regelen dat er een andere bus kwam. Hierbij kwamen de kwaliteiten van Harrie erg goed van pas.

Harrie heeft nu meer tijd voor zijn grote hobby, het opbouwen van zijn mobiele baan voor de treinen die verhuizen naar een andere kamer. Hij brengt vrijdags ook nog bestellingen rond voor schoonmaakbedrijf Nellen. Voorlopig hoeft hij zich nog niet te vervelen.

Harrie nogmaals proficiat met het ‘Ankertje van Verdienste’, het ga je goed!

Categorieën: Nieuws