Interview met Ton van Aggelen

Gepubliceerd door admin op

Ton van Aggelen, 69 jaar oud, geboren en getogen Nulander.

Als rode draad door het vrijwilligerswerk:  na het initiatief is Ton de motor !!!

Hij werd door de Dorpsraad blij verrast met het ‘Ankertje van Verdienste’ tijdens ‘Op den Borrel bij de Prins’ op zondag 13 november.

Ton had als jonge jongen geen idee wat hij later wilde worden, na de lagere school (nu bassischool) ging hij naar de LTS en daar volgde hij de opleiding tot loodgieter. Hij heeft dit beroep met veel plezier uitgeoefend totdat hij, rond zijn veertigste, hernia kreeg en afgekeurd werd.

Toen Ton jong was had hij geen tijd voor vrijwilligerswerk of om te sporten, overdag werken bij de baas, snel naar huis en eten en daarna naar het volgende karwei. Hij heeft dit jaren gedaan totdat hij Tonny leerde kennen. Toen het voormalige consultatiebureau te koop kwam, was de beslissing snel genomen: kopen en trouwen. Ze wonen er nu al 44 jaar met veel plezier. Ondertussen kwamen er ook nog 2 kinderen.

Nadat Ton afgekeurd werd is Tonny weer gaan werken. Ton is ook nog een jaar verkoper geweest van AMC-pannen en heeft nog een half jaar mogen invallen op een scholengemeenschap in Rucphen als docent installatietechniek. Later kwam hij bij IBN-montage verpakkingen te werken, op het bedrijfsbureau als calculator werkvoorbereider. Hij heeft dit 13 jaar met veel plezier gedaan. Na weer een reorganisatie bij IBN is hij bij de Keukenwinkel in Vinkel gaan werken als magazijnbeheerder tot aan zijn pensioen. Als men bij de Keukenwinkel een hulp tekortkomt wordt nu nog wel eens een beroep gedaan op Ton.

Hij is lid van de wandelclub vanaf de oprichting, die is opgericht vanwege een groep wandelaars die de Nijmeegse Vierdaagse liepen. Ton heeft vele vierdaagse gelopen maar nog nooit de Nijmeegse. Hij was jarenlang voor dag en dauw al actief met de tent opzetten die diende als rustplek voor de Nulandse lopers, waar zij iets konden eten, drinken en uitrusten. Tonny, zijn vrouw, hield bij wie er komt en nog moet komen zodat ze niemand oversloeg. Ton offerde hiervoor altijd een week vakantie op. Ook tijdens de Nuwelantmars bemant hij mede de rustpost, zorgt hij voor de soep, de koffie, enzovoort. Ton houdt alles bij. Zelf loopt hij onder andere de Heuvelland vierdaagse van Valkenburg, de bloesemtocht, de vierdaagse van Apeldoorn en nog vele andere tochten.

Dat Ton bij de carnavalsvereniging in Nuland terecht is gekomen komt door Harrie van Loon, die kwam op woensdag bij Ton vragen of hij Prins Carnaval wilde worden en op vrijdag was de installatie. Dus weinig bedenktijd, hij had 50 uur. Ton was wel een echte carnavalsvierder maar dan in Vught. Hij werd samen met Tonny lid van de Boarze Piepers, toen hij haar leerde kennen. Hij heeft daar ook alle bestuursfuncties gehad: secretaris, penningmeester en voorzitter. Hij bouwde mee aan de carnavalswagen, organiseerde het meidweilen en blaaskapellenfestivals en maakte zelf ook muziek met de bekkens en de grote trom.

Prins Carnaval zijn in Nuland was voor Ton een hoogtepunt, hij is ook adjudant geweest. Hij heeft veel gedaan voor de carnavalsorganisatie, zoals het ziekenbezoek, ouderenzaken, de merchandise en het durpsversieren.

Het motto van Ton: ‘Alleen kun je niets’.

Ton is vaak mede kartrekker geweest. Zo ook bij het maken van de prinsenboot, de jeugdboot, de Janus mascotte en de lantaarnversieringen. Hij was een vaste bouwer bij de bouw van ’t Droogdok evenals nu bij de uitbreiding van ’t Droogdok. Hij vond het nu tijd worden om een stapje terug te doen en heeft daarom zijn steek afgezet, vooral ook om de jongeren te stimuleren zitting te nemen in de Raad van elf.

Ook is hij actief voor de buurtvereniging van de Duyn en Daelseweg. Hij vervult daar alle bestuursfuncties. Daarnaast is hij ook actief voor de Vladerackenstraat. Voor beide straten heeft hij de kerst- en carnavalsversiering mede ontworpen.

Tijdens de jaarmarkt en de kerstmarkt is Ton ook altijd druk met helpen daar waar nodig is ten bate van de Duyn en Dael.

Ton wordt omschreven als iemand waar je nooit tevergeefs een beroep op doet, met andere woorden een man die altijd voor iedereen klaar staat en met een hart van goud.

Zoals u ziet heeft Ton het Nulands Ankertje van Verdienste dubbel en dwars verdient. Ton wil nu wat meer tijd hebben om te genieten van het leven en om samen met zijn vrouw Tonny met de camper op pad te gaan.

Ton nogmaals proficiat.

Categorieën: Nieuws