Theo Hanegraaf, (73 jaar) houder ankertje van verdienste

Gepubliceerd door admin op

Theo is een echte Nulander, geboren en getogen op de Duyn en Daelseweg op de plek waar nu de firma Lunenburg zit. Vader was aannemer en is jaren lang commandant van de brandweer geweest. Theo heeft het doen van vrijwilligerswerk met de paplepel ingegoten gekregen.

Dat begon al op 10, 11 jarige leeftijd, met de bakfiets oud papier ophalen voor zuster Elisabeth, hij kreeg daarvoor een snoepje en de zuster kon van de opbrengst naar verloop van tijd een stereo-installatie voor de school kopen.

Ook honden africhten voor de politie was zijn passie, hij heeft dat zo’n 25 jaar gedaan bij hondenclub in Berlicum.

Bij de EHBO-Nuland is hij jaren penningmeester geweest en was ook betrokken bij het mede organiseren van wedstrijden. Door als EHBO’er evenementen te ondersteunen veel bijgedragen aan de leefbaarheid van Nuland.

In 1971 werd Theo lid van het gilde en hij is jarenlang een niet onverdienstelijke schutter geweest. Al snel trad hij toe tot de Overheid (bestuur) als Deken-Schrijver (secretaris).

Na het overlijden van de heer v.d. Schoot in 1980 werd Theo gekozen als zijn opvolger, hoofdman (voorzitter), dat heeft hij tot 2006 gedaan. Onder leiding van Theo is het gilde verder uitgegroeid tot een bloeiende vereniging die midden in de Nulandse samenleving staat.

Organiseren van gildedagen in Nuland met als hoogtepunt de grote Kringdag t.g.v. het 400-jarig bestaan in 1999.

Theo raakt nog steeds geëmotioneerd als hij er aan terug denkt dat tijdens de receptie, in een volle tent met ruim 400 man, hij een Koninklijk Onderscheiding kreeg uit handen van burgemeester Netten. Echt een hoogtepunt bij de Guld waar hij zijn meeste plezier aan beleefde en nog beleeft.

Bij de Heemkunde Werkgroep Nuwelant is hij lid geworden naar aanleiding van zijn Stamboom onderzoek. Nu houdt hij zich bezig met bidprentjes verzamelen van overleden Nulanders en bewoners van de Kruisstraat, deze worden in gescand.

Zelf heeft hij meer dan 400 bidprentjes van mensen met de familienaam Hanegraaf uit heel Nederland.

Penningmeester van het Oranje Comité geweest, organiseren koningsdag en dodenherdenking. Evenementen die al jaren belangrijk zijn voor Nuland.

Theo heeft dit jaar ook een speldje gekregen voor het feit dat hij al 25 jaar collectant is voor de Brandwonden Stichting, verder nog actief voor de Klepel, het Open Venster en collectant vastenactie en acoliet bij begrafenissen.

Al met al een indrukwekkende lijst en het Ankertje van Verdienste, dat Theo in augustus kreeg van de Dorpsraad, heeft hij dik verdiend.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *