Wonen en zorg op 23 november

Gepubliceerd door admin op

Een kiene senior is op de toekomst voorbereid.
We worden allemaal ouder, en we willen allemaal graag oud worden maar liever niet oud zijn. Uiteraard is het vooral heel prettig dat velen van ons nog heel wat jaren zeer actief en vitaal zijn en nog van alles kunnen ondernemen om dat ook zo lang mogelijk te blijven.  En al zeker niet willen nadenken over het moment dat het wellicht minder wordt.
Maar op enig moment wordt die vitaliteit toch echt minder, en zal de vraag naar een vorm van hulp, ondersteuning of zorg groter worden. Echter hier denken en praten we nog nauwelijks over. Laat staan dat we voorbereid zijn. Simpelweg omdat we niet weten wat we kunnen doen, of omdat we er überhaupt nog niet aan willen denken.
Maar de vergrijzing en de uitdagingen in de zorg zijn meer dan genoeg aanleiding om wel eerder na te denken over onze eigen toekomst. Het aantal 70, 80 en 90 plussers groeit de komende jaren hard, terwijl de thuiszorg nu al mensen te kort komt om iedereen die dat nodig heeft van hulp en zorg te voorzien.
We weten verder dat de mantelzorgers in Nederland gemiddeld 70 jaar zijn en over een aantal jaren zelf mogelijk ook hulp nodig hebben. Het verdwijnen van de verzorgingshuizen leidt er toe dat de meesten van ons tot het einde van hun leven thuis, of minstens zelfstandig, blijven wonen. Wat de meesten overigens ook het liefste doen, blijkt uit allerlei enquêtes.
De roep om extra woningen is groot, maar er verandert nog te weinig en nieuwbouw duurt sowieso vele jaren voordat het gereed is.
 
Al met al ontstaat er een situatie, waar wij als senioren zelf veel meer en vooral ook tijdig over moeten gaan nadenken. En zeker niet wachten tot er zich een probleem aandient en we de regie niet langer in eigen hand kunnen houden.
 
Donderdag 23 november: een kiene senior is op de toekomst voorbereid
Als Seniorenplatform 13/14 (Nuland/Vinkel) en de dorpsraad willen we met u in gesprek gaan over wonen, zorg en welzijn, over eigen regie, goed op de toekomst voorbereid zijn en wat daarvoor nodig is.
Tijdens de bijeenkomsten op 23 november in Nuland zal Els van Daal, projectleider wonen en zorg, hier meer over vertellen. De bijeenkomst is om 19.30 uur in de Meent en duurt tot 22.00 uur. In Vinkel wordt de bijeenkomst op 16 november in ’t Zijl gehouden en de aanvang daar is ook om 19.30 uur.
Zij geeft daarbij aan de hand van concrete cijfers, prognoses, en alledaagse situaties, een duidelijk beeld waar we als samenleving voor staan, ook in Nuland, ook in Vinkel. Miranda Janssen deelt daarin met ons haar ervaringen als wijkverpleegkundige in onze regio.
 
Het zal een interactieve bijeenkomst zijn, waarbij er genoeg ruimte voor het stellen van vragen zal zijn. En waar we uitgedaagd worden om zelf na te denken over wat we allemaal zelf en met elkaar kunnen doen. Want een kiene senior zorgt er voor dat die weet wat die wil en beter op z’n toekomst is voorbereid.
 

Categorieën: Nieuws