Ankertje voor Greet van Lijssel
Rick van Santvoort heeft Greet van Lijssel, bij de Dorpsraad, voorgedragen voor een ‘Ankertje van Verdienste’ vanwege het feit dat zij zich al 33 jaar inzet om van het jaarlijkse zomerkamp, dat al vele jaren bestaat, een succes te maken.
Greet was heel verrast, wilde in eerste instantie even naar huis omdat ze vieze voeten had maar werd met een smoesje op het terrein gehouden, zodat de Dorpsraad op dinsdagavond 22 augustus het ‘Ankertje’ op kon spelden.
Greet is geboren in Vinkel, daar heeft ze nooit vrijwilligerswerk gedaan. Na de huishoudschool heeft ze 8 jaar lang in Vinkel in de winkel ‘De Nieuwe Hoop’ van haar ouders gewerkt. Haar man André leerde ze tijdens de Nulandse kermis kennen en na bijna 7 jaar verkering zijn ze getrouwd. Ze zijn aan de Duyn en Daelseweg gaan wonen en hun kinderen gekregen, ze wonen er nog steeds.
Greet is begonnen met vrijwilligerswerk op de basisschool toen hun oudste dochter naar school ging.
Toen de oudste 6 jaar was is Greet begonnen bij Stichting Jeugdbelangen, ze vond en vindt nog steeds het bezig te zijn met kinderen leuk en geniet vooral van de vrolijke gezichtjes en hun lach en ook de gezelligheid onder elkaar. Nieuwkomers beginnen altijd bij de jongste kinderen. De commissie Jeugdbelangen heeft op een gegeven moment de organisatie van het jeugdkamp overgenomen, stuurde werkgroepen aan, ze waren vooral op zoek naar mensen met een creatief brein. Greet was zo iemand.
Sinds 1996 zit Greet in de bestuurscommissie. In januari komt de commissie weer bij elkaar en van alle leiding, die zich aanmeldt, worden 10 werkgroepen gevormd die allen de spellen en activiteiten maken en regelen tijdens het zomerkamp. Elk commissielid heeft 1 of 2 werkgroepen om te begeleiden. Sinds die tijd maakt Greet samen Tonnie van Dinther de kleding voor het kamp. Naast het zomerkamp organiseert de Stichting Jeugdbelangen ook nog vele andere activiteiten het meest bekende is misschien wel de ‘praatpaal’ begeleiden van de schoolverlaters.
Na 33 jaar stapt Greet uit de commissie maar ze is nog wel bereid te helpen als dat nodig is. De reden dat Greet stopt is: ze wil het overlaten aan de jongere. Zaterdagavond, vooraf aan het kamp, is ze ook door de Stichting verrast met een feestje, onder het mom van de tent dicht te moeten gaan doen.
Greet zit ook in het bestuur van de buurtvereniging Duyn en Dael, ze helpt sinds 2001 ook mee om te zorgen dat de kerk er netjes uitzien, ze doet dit met een groep dames 3 à 4 keer per jaar.
Ook jaren meegelopen met de carnavalsoptocht met de vriendengroep, deze bestaat nog steeds en is in de loop der jaren alleen maar uitgebreid. Ze doen niet alleen carnaval vieren ook samen op vakantie.
Ook heeft Greet 11 jaar als ‘Sientje de pastoorsmeid’, een simpele vrouw, samen met André, die was ‘Fons een Belgische kapelaan’, meegedaan aan de Brulboei. Sientje was een idee van haar man, Greet vond het geweldig om iemand anders te spelen daarachter kan ze zich verschuilen. André bedacht de tekst van Fons en Sientje en Greet bedacht de kleding en de aankleding van de act. Om als Greet in de schijnwerpers te staan, daar heeft ze meer moeite mee.
Greet zit ook al een aantal jaren in het bestuur van het 44 plus bal dat is op maandagavond en afwisselend elke keer in een ander café.
Hoogtepunt van al die jaren vrijwilligerswerk is voor Greet, ‘Nuland 700’ in 1999, 4 dagen kamp.
Dieptepunt: 1996 begon het zaterdags te regenen en vanwege de regen moest alles afgelast worden, ze hadden dat jaar als thema China, waarvoor Greet en Tonnie vele uren achter de naaimachine hadden gezeten om alle kleding te maken.
Greet staat niet graag op de voorgrond maar was erg verrast en is er trots op dat ze het ‘Ankertje van Verdienste’ heeft gekregen.
Greet de Nulanders mogen ook trots zijn dat er nog steeds mensen zijn zoals jij die zich geheel belangeloos inzetten voor de gemeenschap.
Nogmaals proficiat Greet.
